cracking-the-frame-calvet

Cracking the Frame: Calvet


[Dominic Allan | Frankrijk, Groot-Brittannië | 2011 | 86' | Frans gesproken | Engels ondertiteld ]


Het nieuwe seizoen van Cracking the Frame begint weer, een maandelijks programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over gevestigde hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers. Cracking the Frame brengt films die niet eerder in Nederland vertoond zijn. Gastprogrammeur Christian Pazzaglia leidt de films in. Let op: de films zijn Engels gesproken zonder ondertiteling of Engels ondertiteld.

Calvet
De Franse schilder Jean Marc Calvet, inmiddels een gerespecteerd kunstenaar met internationale solo-exposities, begon bijna tien jaar geleden met schilderen. Op het hoogtepunt van een negen maanden durende zelfmoordpoging - hij had zichzelf opgesloten in een afgelegen huis in Costa Rica, om zo zelfmoord te plegen door middel van isolatie, honger en drugsmisbruik – belandde hij per ongeluk met een kwast in zijn handen.
Misbruikt kind van de straat, lid van het Vreemdelingenlegioen, politieagent, professioneel bodyguard, crimineel - Calvet is een man met vele levens, alle even schrijnend en verontrustend. De kennismaking met het schilderen bracht hem echter een nieuwe manier om uiting te geven aan zijn gewelddadige emoties en zijn innerlijke demonen te bezweren. Nu zijn leven eindelijk op orde is, begint Calvet aan zijn laatste reis van verzoening en gaat hij op zoek naar de zoon die hij achterliet toen het nog een jong kind was.

Prijswinnend regisseur Dominic Allan brengt met Calvet een documentaire die net zo boeiend en caleidoscopisch is als de ingewikkelde, gekwelde en zeer gedetailleerde schilderijen van Jean Marc Calvet. Een inspirerende verhaal over hoop en verlossing.
 


meer Rialto Podium