cracking-the-frame---feelings-are-facts-the-life-of-yvonne-rainer

Cracking the Frame - Feelings Are Facts: the Life of Yvonne Rainer


[Jack Walsh | Verenigde Staten | 2015 | 86' | Engels gesproken | niet ondertiteld ]


Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. De film wordt ingeleid door de Kroatische choreograaf Andrea Božic. De in Nederland wonende en werkende Božic is o.m. een van de oprichters van BAU Space for Performing Arts Amsterdam en geeft les aan DasArts - Master of Theatre.

Feelings Are Facts: the Life of Yvonne Rainer
"Kunst is ervoor bedoeld ons wakker te schudden uit onze zelfgenoegzaamheid en ons comfortabele bestaan", aldus de Amerikaanse kunstenaar Yvonne Reiner, die dit zelf met haar performances en films al vijftig jaar doet. In de vroege jaren zestig richtte zij samen met een paar andere buitenbeentjes uit de danswereld het Judson Dance Theater op, een dansgroep die de dans fundamenteel veranderde door bijvoorbeeld alledaagse bewegingen als lopen en rennen te introduceren. In de jaren 70 richtte zij met evenveel experimenteerdrift haar aandacht op film, wat leidde tot opzienbarend werk over bijvoorbeeld het vrouw-zijn, lesbische seksualiteit en haar gevecht met borstkanker. Rainer, inmiddels de 80 gepasseerd, treedt nog altijd op.

Regisseur Jack Walsh schetst een intrigerend portret van deze belangrijke kunstenaar aan de hand van veel archiefmateriaal. Uiteindelijk wil hij een antwoord op de vraag wat het betekent om avant-gardekunstenaar te zijn.


  • PREMIÈREDATUM:
  • 16 maart 2016


meer Rialto Podium