cracking-the-frame---mapplethorpe-look-at-the-pictures

Cracking the Frame - Mapplethorpe: Look at the Pictures


[Fenton Bailey & Randy Barbato | Verenigde Staten | 2017 | 108' | Engels gesproken | niet ondertiteld ]


Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.
Let op: deze film is niet ondertiteld.

Mapplethorpe: Look at the Pictures
"Kijk nou naar die foto's", riep de oerconservatieve Amerikaanse senator Jesse Helms gechoqueerd uit; hij doelde op het werk van de controversiële fotograaf Robert Mapplethorpe dat hij als obsceen en pervers beschouwde. Mapplethorpe (1946-1989) stond vooral bekend als de man die de grenzen opzocht in zijn weergave van naakt, seksualiteit en fetisjisme. Even beroemd als berucht zijn zijn naaktportretten van zwarte mannen.

Deze documentaire schetst zijn carrière: hoe hij begon met een simpele Polaroid, om in de jaren 70, inmiddels in bezit van een Hasselblad, zijn vrienden, kunstenaars en andere beroemdheden voor de camera te plaatsten. Zijn talloze naaktportretten, van zowel vrouwen als mannen, stammen hoofdzakelijk uit de jaren 80.

Filmmakers Bailey en Barbato laten nooit eerder vertoond archiefmateriaal zien, waarbij Mapplethorpe, die veel te jong overleed aan de gevolgen van aids, zelf commentaar levert dankzij recent gevonden audiomateriaal. Zijn werk en leven kunnen niet los van elkaar worden gezien.


A remarkable achievement” **** The Times

It forces viewers to take long looks at his most controversial imagery, proving that he still has the power to provoke, seduce and enrage.” **** The Guardian

A candid, often shocking documentary portrait of the great photographer Robert Mapplethorpe” **** Time Out

A thoughtful, compelling documentary.” **** The Financial Times

Beautiful and clear-eyed documentary” **** BBC


  • PREMIÈREDATUM:
  • 22 maart 2017

meer Rialto Podium