cracking-the-frame-the-space-in-between--marina-abramovic-and-brazil

Cracking the Frame: The Space in Between – Marina Abramovic and Brazil


[Marco Del Fiol | Brazilië | 2016 | 86' | Engels gesproken | niet ondertiteld ]


Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.
De film van deze avond wordt ingeleid door kunsthistoricus en Abramovic-kenner Marga van Mechelen.
Let op: deze film is niet ondertiteld.

The Space in Between – Marina Abramovic and Brazil 
De Servische kunstenaar Marina Abramovic (1946) is vooral bekend van haar controversiële performances, die vaak pijn en uitputting tot onderwerp hadden. In deze film volgt regisseur Marco Del Fiol haar op een spirituele reis door alle uithoeken van Brazilië. Abramovic is niet alleen op zoek naar een remedie voor de lichamelijke en geestelijke malaise waarin ze verkeert, ze zoekt ook inspiratie. Daartoe raadpleegt ze genezers en wijze mensen van heel verschillende religies en achtergrond. Ze is er niet om te observeren, ze ondergaat alle behandelingen, sacrale rituelen en geneeswijzen zelf, wat tot confronterende scènes leidt. Zo gebruikt ze de krachtige hallucinogene drug ayahuasca, dat in de taal van Quichua staat voor 'slingerplant van de ziel'.

Voor haar is het de manier om de grenzen tussen kunst, het immateriële en bewustzijn te onderzoeken. Deze roadmovie-achtige documentaire maakt het creatieve proces van Abramovic meer dan inzichtelijk en verheft dit naar onverkende spirituele hoogtes.


  • PREMIÈREDATUM:
  • 26 april 2017


meer Rialto Podium