everybody-knows-elizabeth-murray---cracking-the-frame

Everybody Knows… Elizabeth Murray - Cracking the Frame


[Kristi Zea | Verenigde Staten | 2016 | 60' | Engels gesproken | niet ondertiteld ]


Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.
De film wordt ingeleid door de Amerikaanse schrijver/kunstcriticus Karen Archey, die momenteel als conservator Hedendaagse Kunst, Time-based Media aan het Stedelijk Museum verbonden is.
Let op: de film is niet ondertiteld.

Everybody Knows… Elizabeth Murray
Slechts vier vrouwelijke kunstenaars voor haar werden ooit geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in het New Yorkse Museum of Modern Art, Elizabeth Murray was in 2005 de vijfde. Deze film schetst een intiem portret van deze even invloedrijke als baanbrekende kunstenaar die haar hele leven de kunst van het schilderen trouw is gebleven, ook in de jaren dat werken met doek en verf uit de mode was geraakt.

Murray, in 1940 geboren in Chicago, schreef zich op haar achttiende in aan de Kunstacademie van Chicago. Ze wilde commercieel tekenaar te worden, maar toen ze op een dag overweldigd werd door een stilleven van Cézanne, besefte ze dat ze ook schilder kon worden. En dat werd ze, in een unieke stijl die het abstracte combineert met een narratief, die post-minimalistisch en neo-expressionistisch is.
Aan het woord komen collega-kunstenaars, curators, familie en vrienden, doorsneden met fragmenten uit haar dagboeken, voorgelezen door Meryl Streep. Murray zelf overleed in 2007.


  • PREMIÈREDATUM:
  • 20 september 2017

meer Rialto Podium