scream-for-me-sarajevo---enff-on-tour

Scream for Me Sarajevo - ENFF On Tour


[Tarik Hodžic | Bosnië-Herzegovina | 2017 | 93' | Engels gesproken | Engels ondertiteld ]


Het Eastern Neighbours Film Festival, dat jaarlijks in Den Haag de beste en meest relevante films uit Oost-Europa presenteert, gaat op tournee en doet ook Rialto aan. Op zaterdag 28 oktober presenteert het de documentaire Scream for Me Sarajevo.

Scream for Me Sarajevo 
Voormalig Joegoslavië stond in brand in de jaren 90, de burgeroorlog was heftig, de haat groot, de verwoesting enorm. In Sarajevo, nu de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, was dat niet anders. Het was een belegerde stad waar granaten, mortieren en sluipschutters talloze slachtoffers maakten. Terwijl dat gaande was, leek het een Britse militair en Trevor Gibson, een medewerker van de VN, een goed idee Bruce Dickinson, frontman van Iron Maiden, te vragen juist in die gevaarlijke stad een concert te geven. Dickinson stemde in: op 4 december 1994 stonden hij en leden van zijn soloband op het podium van de BKC concertzaal in Sarajevo.

Regisseur Tarik Hodžic doet verslag van dat memorabele concert. Hij laat zien welke impact het had op de mensen in de stad, maar ook hoe het optreden het leven van Dickinson veranderde. Het is een verhaal over muzikanten die hun leven waagden om op te treden voor mensen van wie het leven voortdurend op het spel stond.

Na afloop van de film wordt gesproken met de hierboven genoemde Trevor Gibson, destijds Senior Liaison officer for the UN Fire Department.

Over zijn tijd daar zegt hij: "Back then my title was Senior Liaison officer for the UN Fire Department. My job day to day between early 1994 and August 1995 was to protect firefighters and paramedics (both local and international) who called on my support when attending any callout by agreeing a ceasefire where possible or putting myself between the shooter and the innocent where that wasn’t possible. (I only actually got shot once!)."


  • PREMIÈREDATUM:
  • 28 oktober 2017

meer Rialto Podium