spettacolo--cracking-the-frame

Spettacolo – Cracking the Frame


[Jeff Malmberg & Chris Shellen | Verenigde Staten | 2017 | 91' | Italiaans gesproken | Engels ondertiteld ]


Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.

Spettacolo
Het kleine dorpje Monticchiello, gelegen in de heuvels van Toscane, kent een even bijzondere als opmerkelijke traditie die vijftig jaar geleden begon: elke zomer verandert het dorpsplein in een toneelpodium. De stukken die worden opgevoerd zijn letterlijk uit het leven gegrepen; de dorpsbewoners laten zien welke kwesties ze bezig hebben gehouden: van de brute bezetting door de nazi's en de opkomst van de vrouwenbeweging tot de strijd die boeren in het dorp hebben moeten leveren om onafhankelijk te blijven. Alle dorpelingen spelen mee, ze spelen zichzelf. Waar omliggende dorpen hun heil in toerisme hebben gezocht, is Monticchiello juist dankzij deze traditie een sterke en hechte gemeenschap gebleven.

Drijvende kracht is de nu 75-jarige schilder en beeldhouwer Andrea Cresti, die zijn leven heeft gewijd aan deze traditie. Maar met een nieuwe generatie die meer geïnteresseerd is in Facebook dan in het leven van de boeren, gaat de traditie van het Teatro Povero di Monticchiello misschien wel verloren.
De film wordt ingeleid door schrijver en filmhistoricus Helen Westerik.  

A quietly ruminative view of how art and tradition are so often intertwined, and how the rapidly changing modern world affects these two cultural artifacts.” Film Stage

A touching illustration of the instinct to preserve cultural tradition.” National Review

One would like to spread the golden sunlight that suffuses Malmberg's photography on a piece of bread, with prosciutto, and have it for lunch.” – Variety

Spettacolo stands as a testament to making art in the face of general indifference and worldly decline.”– AV Club


  • PREMIÈREDATUM:
  • 20 december 2017

meer Rialto Podium