black-achievement-month-2017-rina-penso

Black Achievement Month 2017: Rina Penso


[Wilma Lighthart | Nederland | 2016 | 56' | Papiamento gesproken | Engels ondertiteld ]


In de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië kent men de Black History Month, bedoeld om bijzondere zwarte mensen extra onder de aandacht te brengen. In navolging daarvan zal nu ook in Nederland de Black Achievement Month plaatsvinden. En dat is hard nodig, aldus projectleider John Leerdam, omdat veel zwarte 'achievers' nog altijd onderbelicht blijven. Ditmaal worden filmdiva Rina Penso en regisseur Frank Zichem voor het voetlicht gebracht. 

Dit programma wordt om 15.00 uur geopend door Roos Leerdam, voorzitter van Vereniging Antilliaans Netwerk.
I.s.m. het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis

Wie ook het programma rond Frank Zichem wil zien, is voordeliger uit met een double bill-ticket. Je betaalt dan voor de twee programma's samen € 16. Klik hier.

Mi ta hasi mi kos
"Een echte diva, expressief, aanwezig; zij kan grote gevoelens vertolken en ze heeft een enorme uitstraling voor de camera en op het toneel. Voor mij is ze de Anna Magnani van de Cariben." Aan het woord is kunstenaar/filmer Felix de Rooy, die zo zijn bewondering verwoordt voor de nu 89-jarige Curaçaose toneel- en filmactrice Rina Penso.

In deze documentaire blikt zij aan de hand van filmfragmenten en foto's uit haar persoonlijke archief terug op haar illustere leven en carrière die nu een halve eeuw omvat. Ze vertelt over haar talent, wat haar gedreven heeft, en vooral over haar liefde voor het theater – "voor mij is het theater als thuiskomen" – en neemt ze kijker mee naar die plekken op het eiland die belangrijk voor haar zijn. Ook familie, vrienden en collega's komen aan het woord.

Rina Penso is bij de voorstelling aanwezig en beantwoordt na afloop van de film vragen van het publiek. Onder leiding van Natasja Gibbs, redacteur & researcher NTR NPO Radio 1 & Caribisch Netwerk. Na afloop is er heerlijke catering van Caribbean Smile catering in het café.


  • PREMIÈREDATUM:
  • 15 oktober 2017


meer Rialto Podium