cracking-the-frame-the-chinese-lives-of-uli-sigg

Cracking the Frame: The Chinese Lives of Uli Sigg


[Michael Schindhelm | Zwitserland | 2016 | 93' | Duits, Engels, Mandarijn gesproken | Engels ondertiteld ]


Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. De film wordt ingeleid door kunstenaar Heidi Vogels. Ook regisseur Michael Schindhelm is aanwezig en zal na afloop van de film vragen van het publiek beantwoorden.
Let op de film is Engels ondertiteld.

The Chinese Lives of Uli Sigg
Intieme schets van het leven van de soms ondoorgrondelijke ondernemer/diplomaat/kunstverzamelaar Uli Sigg (Luzern, 1946), een man die dankzij zijn charisma en tact een eminente rol gespeeld heeft in het post-Mao China: zowel op economisch als op cultureel gebied.

Als eigenaar van de allereerste joint venture van een westers en een Chinees bedrijf was hij begin jaren 80 nauw betrokken bij de hervorming van de Chinese economie. Later, hij was inmiddels benoemd tot ambassadeur van Zwitserland, begon hij zich te verdiepen in contemporaine Chinese kunst. En te verzamelen: inmiddels heeft hij ruim tweeduizend werken aangekocht van onder anderen Ai Weiwei, Feng Lijun en Wang Guangyi.

Tegenwoordig wordt hij beschouwd als dé kenner van hedendaagse Chinese kunst, wiens knowhow door bijvoorbeeld Art Basel, Tate Gallery en MoMa gebruikt wordt. Ooit beloofde hij al die kunst terug te geven aan China; in 2019 opent museum M+ in Hongkong, gevuld met zijn collectie.


  • PREMIÈREDATUM:
  • 14 december 2016

meer Rialto Podium